Sagan vytvoril rekord

0

Slovenský cyklista Peter Sagan získal svoj siedmy zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže na 106. ročníku prestížnych pretekov Tour de France

Dvadsaťdeväťročný pretekár dosiahol triumf v 5. etape, keď sa presadil v hromadnom špurte. Mohol ich mať na konte aj viac, no aj tento rok mu niekoľkokrát ušli ďalšie etapové vavríny len o chlp. Okrem víťazstva si totiž pripísal aj ďalších osem umiestnení v Top 5. Stále mu chýba i triumf zo záverečnej etapy na Elyzejských poliach. Tentokrát v nej skončil až na desiatej priečke, keď si v závere nevypracoval ideálnu pozíciu na finiš. V cieli si však z toho ťažkú hlavu nerobil.

„Dnes to mohlo byť aj lepšie, ale na poslednom kilometri tam bol dosť veľký ‚bordel‘, v záverečnej zákrute sa to stočilo a bol tam trochu protivietor, takže som zostal vzadu. Ale nevadí, prišiel som do cieľa a mám zelený dres. Prvýkrát ho niekto vyhral siedmykrát a som rád, že som to ja,“ povedal Sagan pre RTVS.

Legendárny Zabel ich má na konte šesť, no stále drží rekord v počte získaných zelených tričiek za sebou. Sagana pripravil o šancu prekonať ho aj v tejto štatistike chybný verdikt jury v roku 2017, keď ho neprávom vylúčili z pretekov. 

Sagan vyhral súťaž o zelený dres s najnižším bodovým ziskom vo svojej kariére. Dokopy nazbieral 316 bodov, Austrálčan Cadel Ewan za ním zaostal o 68, čo je druhý najnižší rozdiel, s akým Slovák získal zelené tričko. V roku 2015 ho od druhého Nemca Andreho Greipela delilo 66 bodov. Boj o víťaza bodovačky však mal od začiatku Tour pevne v rukách. V úvodnej etape skončil druhý a nazbieral 50 bodov, rovnako ako víťaz Mike Teunissen, no keďže ten získal aj žltý dres, Sagan si v druhej etape, tímovej časovke, obliekol ten zelený. V tretej bol už na čele tohto poradia a do konca Tour ho z neho nik nezosadil. Počas prvého voľného dňa mal už 62-bodový náskok a viacero jeho konkurentov vyhlásilo, že už vzdávajú boj o zelený dres. Medzi nimi aj vtedy druhý v poradí Austrálčan Michael Matthews.

Sagan si v ďalších etapách už len kontroloval situáciu a bez problémov si prišiel do cieľa pre rekordný siedmy zelený dres. 

Pridaj komentár