Slováci v NHL 2018/2019

Štyridsaťjedenročný Chára začne už svoju 21. sezónu v NHL, z toho jedenástu v drese Bostonu, kde od svojho príchodu v roku 2006 zastáva post kapitána.

New York 3. októbra (TASR) – Sedem slovenských hokejistov by sa malo objaviť na štarte novej sezóny zámorskej NHL. Ďalší dvaja – Andrej Sekera (Edmonton) a Marián Gáborík (Ottawa) – začnú ročník rovnako ako vlani na listine zranených hráčov.

Zo šiestich zdravých Slovákov, ktorí boli k 2. októbru na súpiskách profiligových klubov, však pravdepodobne nezasiahnu do úvodných zápasov všetci. Jaroslav Halák má v Bostone za úlohu kryť chrbát brankárskej jednotke Tuukkovi Raskovi a väčšinu duelov by mal sledovať zo striedačky. Rovnako nie je isté, či sa v počiatočnej zostave ocitne Marko Daňo, ktorý má vo Winnipegu pozíciu dvanásteho až trinásteho útočníka. Martin Marinčin sa bude snažiť definitívne naplno preraziť do zostavy Toronta, v hierarchii Maple Leafs je aktuálne na poste siedmeho či ôsmeho beka.

Istú pozíciu v tímoch majú zo Slovákov iba obranca Zdeno Chára (Boston) a útočníci Tomáš Tatar (Montreal) a Richard Pánik (Arizona). Štyridsaťjedenročný Chára začne už svoju 21. sezónu v NHL, z toho jedenástu v drese Bostonu, kde od svojho príchodu v roku 2006 zastáva post kapitána. Bruins majú opäť vysoké ambície a túžia zabojovať o titul. Chára už doviedol „medveďov“ k Stanleyho poháru v roku 2011. Bývalému hráčovi NY Islanders či Ottawy chýba už iba päť presných zásahov k dosiahnutiu 200-gólovej méty v NHL.

Tatar sa po dlhoročnom pôsobení v Detroite a krátkom pobyte v Las Vegas presťahoval v lete do hokejom zblázneného Montrealu. Od 27-ročného krídelníka, ktorý prišiel ku Canadiens v rámci výmeny za Maxa Paciorettyho, sa očakávajú na novom pôsobisku hlavne góly. „Myslím si, že je nadšený z toho, že je v Montreale. Vždy mal kvalitnú strelu, je to 20-gólový strelec. Zároveň je to aj hokejista, ktorý hrá tvrdo a neskutočne bojuje. A to je presne to, čo v tomto roku od našich hráčov chceme,“ povedal tréner „Habs“ Claude Julien na adresu Tatara, ktorý si v príprave dobre rozumel s centrom Phillipom Danaultom. Tatarov vrstovník Richard Pánik sa bude snažiť v Arizone nadviazať na záver minulého ročníka, keď naplno predviedol svoje umenie v prvom útoku Coyotes po boku Dereka Stepana a Claytona Kellera.

O významnú časť nadchádzajúcej sezóny prídu dvaja skúsení slovenskí hokejisti. Smolu mal počas prípravy obranca Andrej Sekera, na tréningu si nešťastne roztrhol Achillovu šľachu a musel sa podrobiť operácii. Rekonvalescencia potrvá ešte niekoľko mesiacov, podľa Edmontonu Journal bude 32-ročný bek chýbať Oilers minimálne do februára. Úvod ročníka s určitosťou vynechá aj Marián Gáborík. Útočník Ottawy absolvoval ešte v apríli operáciu posunutej medzistavcovej platničky, problémy s chrbtom však pretrvávajú, riešil ich aj so špecialistom v Los Angeles. Zatiaľ nie je známe, kedy by sa mohol 36-ročný krídelník vrátiť do súťažného diania.

Ďalší Slováci budú musieť o svoje pozície v tímoch tuho bojovať. Halák, ktorý prišiel v lete k Bruins ako voľný hráč, verí, že kvalitnými výkonmi v bránke Bostonu môže Raskovi ukrojiť čosi z jeho zápasovej porcie. „Snažím sa pracovať na maximum a každým zápasom sa zlepšovať. To je môj prístup – beriem to zo dňa na deň,“ vyslovil sa pre Boston Herald 33-ročný brankár.

V priebehu ročníka by mohli dostať pozvánku do prvého tímu aj ďalší Slováci. Christián Jaroš napokon začne novú sezónu v nižšej zámorskej súťaži AHL. Vedenie klubu NHL Ottawa Senators ho tesne pred štartom ročníka poslalo na farmu do Belleville. Na farme Bostonu v Providence bude čakať na svoju šancu Peter Cehlárik. Hoci žiaril v kempe, po konci prípravy ho poslali Bruins do AHL. „Peter bol produktívny, v útočnom pásme predviedol množstvo prvotriednych akcií. Páči sa nám jeho schopnosť hrať na oboch koncoch klziska. Sú tam však maličkosti pri hre bez puku, ktoré ešte musí doladiť. Vlani prišiel pre zranenia o veľa zápasov, ale na dvere už klope,“ povedal generálny manažér Bostonu Don Sweeney na adresu Cehlárika, ktorý počas uplynulých dvoch sezón odohral za Boston 17 stretnutí s bilanciou gól a tri asistencie. Nešťastne sa skončil kemp Bostonu pre jeho krajana Martina Bakoša, ktorý utrpel zranenie v dolnej časti tela, po doliečení ho zrejme pošlú rozohrať sa na farmu.

Skvelý kemp mal i obranca Michal Čajkovský, ktorý si dobrými výkonmi vyslúžil kontrakt od Caroliny. Sezónu začne v AHL, ale mal by byť prvý z obrancov, ktorého povolajú do prvého tímu v prípade zranenia niektorého z bekov. Podobne je na tom Erik Černák v Tampe Bay. V rebríčku brankárov Los Angeles je momentálne až na treťom mieste Peter Budaj, na farme v Ontariu bude čakať, ako sa v prvom tíme Kings bude dariť mladej dvojke Jackovi Campbellovi. Zo Slovákov, ktorí už v NHL čosi odohrali, nemá zmluvu útočník Tomáš Jurčo, aktuálne sa zotavuje po operácii platničky.

Len ťažko sa dá predpovedať, koľko slovenských hokejistov počas nadchádzajúcej sezóny zasiahne do profiligových bojov. V uplynulých dvoch ročníkoch ich bolo zhodne trinásť, v nadchádzajúcom ich zrejme nebude viac.

Zoznam Slovákov v kluboch NHL (stav k 2. októbru 2018):

Arizona Coyotes – Richard Pánik (ú)
Boston Bruins – Zdeno Chára (o), Jaroslav Halák (b)
Edmonton Oilers – Andrej Sekera (o) – momentálne zranený
Montreal Canadiens – Tomáš Tatar (ú)
Ottawa Senators – Marián Gáborík (ú) – zranený,
Toronto Maple Leafs – Martin Marinčin (o)
Winnipeg Jets – Marko Daňo (ú)

Slováci v AHL:

Boston Bruins – Providence Bruins – Peter Cehlárik (ú)*, Martin Bakoš (ú)* – zranený
Carolina Hurricanes – Charlotte Checkers – Michal Čajkovský (o)*
Detroit Red Wings – Grand Rapids Griffins – Patrik Rybár (b)*
Los Angeles Kings – Ontario Reign – Peter Budaj (b)
New Jersey Devils – Binghamton Devils – Marián Studenič (ú)*
Ottawa Senators – Belleville Senators – Christián Jaroš (o)*
Tampa Bay Lightning – Syracuse Crunch – Erik Černák (o)*
Toronto Maple Leafs – Toronto Marlies – Kristián Pospíšil (ú)**
*- dvojcestná zmluva
**- bez profiligovej zmluvy

Pridaj komentár